Október közepe

2009.10.11. 21:53

 Viki régi budapesti térképeket kapott kölcsön jó néhány héttel ezelőtt, és Zoliék most visszakérték. Természetesen, ma kaptam észbe, hogy meg se néztem a DVD-ket...

Azt tudtuk, hogy a házunk az egyik legrégebbi épület a környéken. Valamikor nyaraló volt.

Itt vannak a találatok:

1874-es a legelső térkép, amin megtaláltam a házunkat. Am Schöne Helene :))))) A lóvasút a Zugligeti úton ment. A ház körül a jelenlegi kertnél kétszer nagyobb díszkertet lehet kivenni. A díszkert alakja és a melléképületek száma nem sokat változik. Az egyetlen ház a környéken.

 

1876-ból egy újabb térkép-részlet a fedetlen Ördögárokkal. Jól kivehető a díszkert a ház előtt (egy lépcsőt megtaláltam-feltételezem-ebből a korszakból). A "mammutfenyőnket" is ekkor ültethették. Rupp (Zsigmond?) a tulajdonos.

 

 

 

1880-ban a Napos út nem látszik. "Rupp nyaralója". Az óriási terület Virányosi út felé eső felső csíkját már háromfelé parcellázták.

 

Az 1895-ös térképen látszik, hogy a Napos út felé eső részt is felparcellázták. A nyaraló és a melléképületek (és a dél felé futó kis nyúlvány, a végén egy kis területtel, épülettel [présház?]) ugyanúgy állnak mint az 1870-es években. 20 év elteltével is egyetlen házként áll a környéken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1906-ra viszont a jelenlegi utcák már kialakultak. A térkép még mindig nem jelöl más épületet a környéken. A háztól délre eső nagy területet, a Varázs utca felé eső részt még nem parcellázták fel. A Monda utca már kialakult, de (feltehetően) keskeny lépcsős utcácska lehetett a Varázs utca felől, míg a kocsik a mai Szilágyi Erzsébet fasor felől juthattak fel a házig a régi Rupp-féle nyaraló eredeti útján. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetvegikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr611443583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása